Uneori considerăm că avem răspunsuri legate de marile întrebări ale vieții, dar dacă este să privim în detaliu, de cele mai multe ori ne dăm seama că există încă anumite aspecte pe care nu le-am analizat foarte serios.
Astăzi îți propunem să vorbim despre îmbătrânire și să răspundem foarte pe scurt la întrebarea: de ce îmbătrânim? Ce putem face împotriva îmbătrânirii și care sunt cauzele procesului de îmbătrânire umană?
De ce îmbătrânim
Răspunsul la întrebarea de ce îmbătrânim este unul complex și conform ultimelor studii nu există un răspuns complet general acceptat de întreaga comunitate a cercetătorilor. Așa că vom avea o abordare simplă și ușor de înțeles.
Definiția îmbătrânirii
Conform Wikipedia, îmbătrânirea este procesul prin care o ființă devine mai bătrână cu trecerea timpului. Definiția îmbătrânirii este valabilă pentru ființele umane, pentru majoritatea animalelor și pentru anumite tipuri de fungi.
Bacteriile, plantele perene și anumite animale foarte simple au un potențial biologic pentru a trăi o viață veșnică. De aceea, ele sunt intens studiate de către cercetători și sunt folosite ca surse de inspirație.
La oameni, îmbătrânirea poate fi descrisă ca fiind o acumulare de schimbări petrecute în timp. Aceste schimbări sunt fizice, psihice și sociale. De exemplu, timpul de reacție se poate reduce o dată cu vârsta, însă înțelepciunea poate crește.
Îmbătrânirea este cunoscută ca cel mai mare factor de risc pentru bolile umane. Din cei aproximativ 150.000 de oameni care mor în fiecare zi pe planeta Pământ, aproximativ două treimi mor din cauza afecțiunilor legate de bătrânețe.
Cauzele îmbătrânirii
Cauzele îmbătrânirii sunt nesigure. Teoriile curente sunt atribuite conceptului deteriorării. Acest concept presupune că acumularea de deteriorări (precum oxidarea ADN) poate cauza eșecul funcționării sistemelor biologice.
Un alt concept este acela conform căruia suntem programați să îmbătrânim și să murim (DNA methylation). Atenție, îmbătrânirea programată nu ar trebui să fie confundată cu moartea programată a celulelor.
Moartea programată a celulelor se numește apoptoză celulară și are mai degrabă legătură cu viața, nu cu moartea, deoarece este responsabilă de regenerarea celulară. Acest proces îl întâlnim și la slăbirea prin criolipoliză.
Cum întârziem îmbătrânirea
Deși procesul de îmbătrânire este influențat probabil atât de moștenirea genetică, cât și de modul de viață, există câteva metode prin care poți reduce drastic îmbătrânirea pielii (aici suntem noi experți) dacă le aplici de acum.
1. Protejează-ți pielea de soare
Expunerea la soare este benefică și recomandată pentru un sistem imunitar puternic, pentru reglarea somnului sau a nivelurilor de energie și pentru o stare de bine în general. Suntem ființe diurne și ne place lumina.
Totuși, nu este cazul să exagerăm. Razele soarelui și radiațiile acestuia dezvoltă radicali liberi care accelerează procesul de îmbătrânire (vezi pielea persoanelor care lucrează la câmp, în soare) și pot provoca inclusiv boli precum cancerul de piele.
2. Cremă auto-bronzantă
Știm și noi cât de frumos e un bronz perfect și muncit toată vara. Dacă te pasionează atât de mult să ai un trup bronzat, folosește mai degrabă crema auto-bronzantă decât să te expui la soare perioade prelungite de timp.
3. Dacă fumezi, oprește-te
Nu vom face noi pe lupul moralist și nici nu vom spune că există o metodă infailibilă pentru a te lăsa de fumat rapid și ușor. Însă fumatul îmbătrânește atât la interior cât și la exterior și e o sursă dovedită de radicali liberi.
4. Evită expresii faciale repetate
Când faci o anumită expresie facială, mușchii din zona respectivă se contractă. Dacă faci acest lucru des, liniile de pe față devin permanente. Spre exemplu, vei observa la prezentatori TV sau la profesori liniile de deasupra buzei superioare.
Pentru a preveni acest lucru îți recomandăm să porți ochelari de soare, astfel încât să nu te mai încrunți la lumina solară așa de ușor. Dacă deja e prea târziu, o injectare cu toxină botulinică (botox) poate fi de mare ajutor.
5. Mănâncă echilibrat și sănătos
Studiile arată că alimentele proaspete, în mod special fructele și legumele proaspete, previn deteriorarea pielii. Și cum pielea este cel mai mare organ al corpului uman, considerăm că trebuie bine îngrijită.
Alte studii relevă că din păcate atât de mult iubitul zahăr și carbohidrații rafinați accelerează puternic procesul de îmbătrânire din toate punctele de vedere, nu doar la nivelul vizibil al pielii de pe față, gât și decolteu.
6. Fă exerciții fizice moderate
Exercițiile fizice exagerate provoacă organismului stres oxidativ. Dacă țintești către 30 de minute de exerciții fizice moderate zilnic (poate chiar 60 de minute) este suficient pentru a încetini procesul de îmbătrânire.
În plus, exercițiile fizice moderate îmbunătățesc sistemul imunitar, circulația sangvină și tonusul muscular. Sportul moderat face ca pielea să arate mai tânără, mai liftată și mai sănătoasă. Nu uita să te încălzești corespunzător.
7. Bea mai puțin alcool
Nimeni nu spune că o cină festivă nu poate fi stropită cu un pic dintr-o băutură preferată. Însă alcoolul nu este deloc prietenos cu pielea. Alcoolul deshidratează foarte tare și în timp deteriorează pielea.
8. Curăță-ți pielea cu atenție
Atunci când te speli pe corp sau pe față, fă acest lucru cu blândețe și cu atenție, fără să iriți pielea. Dacă folosești un scrub, nu exagera nici ca timp, nici ca intensitate. Aplică mișcări gentile și clătește bine suprafața pielii.
9. Spală-te cu produse adecvate
Spală-te pe față de două ori pe zi, iar dacă transpiri fă duș rapid. Transpirația provocată de sport, echipamente sportive de protecție, căști sau pălării irită pielea dacă rămâne pe aceasta un timp îndelungat.
10. Folosește creme hidratante
Folosirea produselor cosmetice sau de îngrijire în exces nu este recomandată, deoarece poate agresa pielea sau poate crea dependență. Însă de cele mai multe ori folosim produse mai ieftine, care ne afectează pielea.
Pe sistemul mai bine 1-2 creme bune, decât 10 ieftine și îndoielnice, alege cremele hidratante cu atenție. Marea majoritate pot fi folosite de la orice vârstă. Citește instrucțiunile de folosire și întârzie acum procesul de îmbătrânire.
Concluzie despre îmbătrânire
Îmbătrânirea face momentan parte din viață, însă tehnologiile curente nu ne mai fac să ne uităm la bătrânețe cu aceeași ochi ca acum 10 sau 20 de ani. În prezent există tratamente puternice neinvazive cu celule stem și produse mult mai bune pentru acasă ce ne pot proteja și pot întârzia considerabil procesul de îmbătrânire.
Considerăm că viața este formată din suma experiențelor noastre. Unele plăcute, altele mai puțin plăcute, unele fericite, altele de formare. Dacă ai posibilitatea de a întârzia îmbătrânirea și de a te bucura alături de cei dragi de o viață mai lungă, mai frumoasă și mai sănătoasă, apelează la soluțiile moderne ce te vor ajuta.